Szabadidős/egyéni utazó vagyok

Soha ilyen könnyű nem volt az utazás, mint napjainkban: egy szafari Kenyában, egy bevásárlós hét Thaiföldön, hétvégi túra a Bihari-hegységben, Erdélyben, vízitúra a Duna-deltában. Központunk küldetése, hogy csodálatos emlékekkel, fotókkal és élményekkel gazdagon, egészségesen térhessen haza. Mindenben segítünk tanácsainkkal, hogy pihenését ne árnyékolja be hasmenés vagy lázas betegség miatt kórházi ellátás. Az imMed Utazási medicina és Védőoltási Központ teljes körű szolgáltatást nyújt, személyre szabottan, a szokványos menedzserszűréseken túlmenően, egyéni kockázatbecslés alapján, a hazánkban elérhető legmagasabb minőségben.

Védőoltások és kemoprofilaxis (gyógyszeres megelőzés)

Szinte kivétel nélkül minden nemzetközi — sőt magyarországi, belföldi —utazás esetén tanácsos az A-típusú fertőző májgyulladás (hepatitis A) és a hastífusz elleni védőoltás, életkortól, foglalkozástól függetlenül, mivel ezek ellen a hazai életkorhoz kötött kötelező védőoltások semmilyen védettséget nem adnak. A legtöbb közép-afrikai, közép- és dél-amerikai országban kötelező vagy ajánlott a sárgaláz elleni védőoltás, ahogyan tanácsos a malária elleni védekezés is.

A legtöbb esetben az utazás előtt 4-6 héttel ajánlott időpontot kérni szakrendeléseinken, azonban ha kalandosabb útra indul (trekking, hegymászás, sportrendezvények), még korábban, 8-10 héttel a tervezett út előtt tanácsos felkeresni szakrendelésünket. Vannak olyan úticélok, amelyek esetén sürgősséggel, akár egy-két nappal az utazás előtt is érdemes eljönni és a minimális megadható védelem mellett elindulni.

Utazást követő kontroll (szűrő-) vizsgálatok

Általánosságban véve az utazást követően nem szükséges utólagos szűrő- vagy kontrollvizsgálatokat végezni, hacsak hazatérését követően nincsenek szokatlan panaszai vagy tünetei. Számos trópusokon előforduló fertőző betegség/szexuálisan is terjedő betegség lappangási ideje több hét vagy esetleg hónap is lehet. Hogy nyugodtan aludjon és biztos lehessen benne, hogy sem családtagjait, sem gyermekeit nem fertőzi meg, ilyenkor is van lehetőség — egyes gyakori betegségek esetén— megbizonyosodni arról, hogy nincs lappangó fertőzése. Ebben nyújtunk mi segítséget az utazás eseményeinek ismeretében tanácsadással vagy utólagos gyógyszeres kezeléssel.

Amennyiben igényli, összeállítjuk útipatikáját, a tervezett célországnak megfelelően.


Üzleti utazó vagyok

Egyre több debreceni vállalkozás dolgozói, egyetemi oktatók, sportolók, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező vállalatok dolgozói esetében fontos, hogy külföldi partnernél töltsön hosszabb-rövidebb időt. Az önkormányzatok munkatársai, politikusok szintén egyre gyakrabban kelnek útra, szélesítve az üzleti együttműködés lehetőségeit.

A munkáltatók esetében különösen fontos lehet a foglalkozás-egészségügyi szempontok fokozott figyelembe vétele, hogy a kiküldetés alatt munkavállalója jó egészségi állapotban, munkavégzésre alkalmas állapotban töltse tanulmányútját, vegyen részt üzleti megbeszélésein, a maximális immunológiai védettség biztosítása mellett. A prevenció sok esetben megelőzi az utólagos foglalkozási, munkahelyi balesetek és az ebből fakadó kártérítési kötelezettség kellemetlen következményeit. Ennek érdekében cégünk az alábbi utazás-egészségügyi szolgáltatásokat biztosítja:

Szemináriumok tartása

Orvosaink, szakdolgozóink a vállalat telephelyén kihelyezett csoportos oktatást tartanak külföldre utazó vagy újonnan felvett munkatársak részére a külföldi munkavégzéssel kapcsolatos egészségügyi kockázatokról, ezek elkerülési lehetőségeiről, vágásos, tűszúrásos balesetekről, az elkerülhető fertőző betegségekről, a foglakoztatásukkal kapcsolatos egyéb kockázatokról, a leggyakrabban előforduló fertőző betegségekről.

Utazás előtti orvosi szűrővizsgálatok, igazolások kiállítása

Az utazás előtt fontos, hogy a dolgozók mind mentális, mind fizikális szempontból alkalmasak legyenek a külföldi munkavégzésre. Sok országban beutazási követelmény a laboratóriumi tesztekkel alátámasztott védettségi profil meghatározása és erről igazolás kiadása a munkavállalóknak. Csoportos szűrővizsgálatok keretében lehetőség van az immunológiai védettség vérmintából való meghatározására is.

Utazást követő orvosi szűrővizsgálatok

Sok trópusi, fertőző betegség, foglalkozási betegség csak az utazás után hetekkel, hónapokkal esetleg évekkel okozhat csak panaszokat vagy tüneteket; az esetek egy részében ilyenkor már a gyógyszeres terápia is hatástalan. Központunkban lehetőséget biztosítunk a hazatérést követő kontrollvizsgálatokra, amelyek nagy valószínűséggel kizárják az egyes fertőző megbetegedések előfordulását vagy időben lehetőséget biztosítanak a gyógyszeres terápiára. A legbiztonságosabb megoldást az utazás előtti és utáni orvosi vizsgálatok elvégzése együttesen biztosítja.

Munkahelyi programok

Partnereinkkel együttműködve részt veszünk a munkahelyi kockázatok felmérésében és együttműködünk üzemorvosi szolgáltatójával a vállalatra szabott egészségügyi és védőoltási stratégia megtervezésében, infekciókontroll és higiénés programok kidolgozásában.


Gyermekemnek keresek védőoltást

A gyermekek jelenleg a hazai lakosság legjobban immunizált és legszélesebb körűen gondozott, egészségügyi szűrővizsgálatokkal ellenőrzött korcsoportja. A hazai védőoltási rendszer Európa legjobbjai között van, az ezzel kapcsolatos félelmek teljesen alaptalanok, minden tudományos érvet nélkülöznek. Ugyanakkor az életkorhoz kötött, kötelező védőoltások köre folyamatosan változik, bővül, ez azonban azt jelenti, hogy sok korcsoport nem kapott még a fertőző agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, bárányhimlő, humán papillomavírus (HPV) elleni vagy korábban nem kötelezően adott B-típusú májgyulladás elleni védőoltást (hepatitis B).

Gyakori a gyermekközösségekben a harmadik világ országaiból vagy járványos területről (Románia nyugati megyéi, Ukrajna) hiányos oltási sorral rendelkező gyermekek jelenléte. Sok gyermek változatos allergiáktól szenved, melyek vizsgálata fontos lehet. Az utazások során ugyanakkor a gyermekek gyakrabban fertőződnek meg a kézfertőtlenítés életkorból fakadó hiányosságai vagy a kiszáradás fokozott veszélye miatt, mint a felnőttek.

Gyermekekre szabott programunk keretében a védettséget laboratóriumi módszerekkel ellenőrizzük, a hiányos oltásokat pótoljuk, illetve kiegészítő védőoltásokat adunk annak érdekében, hogy gyermekei ne kerüljenek kórházba külföldi tartózkodásuk során. Nem utolsó szempont, hogy a gyermekek és felnőtt családtagok ellátása egy helyen, egyszerre zajlik.


Cserediák programra/külföldi tanulmányútra indulok

Egyre gyakoribb, hogy gyermekeink középiskolás vagy egyetemi tanulmányaik alatt éveket vagy hónapokat külföldön töltenek. A beutazáshoz sok ország igazolást kér a hazai oltások listájáról, de az is előfordul, hogy a célállomás olyan területnek számít, ahol a hazai oltások nem nyújtanak védettséget (nincs védettség sárgaláz, hastífusz, hepatitis A stb. ellen). Kollégiumi közösségek, bentlakásos intézmények esetében gyakrabban fordulhat elő járványos agyhártyagyulladás, kanyaró, bárányhimlő, melyek esetében a 10-18 éves korosztály nem minden esetben rendelkezik védettséggel. A háziorvosok vagy gyermekorvosok nem mindig tudnak ilyen esetekben megfelelő laboratóriumi vizsgálatokat végezni, nincs megfelelő rutinjuk ezeknek a fertőző megbetegedéseknek a diagnosztikájában, kezelésében, mivel ritkán vagy soha nem látnak el ilyen eseteket.

Utazás előtti és utáni szűrővizsgálatok

Gyermekek esetében fokozottan ajánlott, hogy az utazás előtti és utáni szűrővizsgálatokat elvégezzük. A vizsgálatok egy részét az egészégbiztosító finanszírozza, az eredmények, leletek értelmezését és értékelését erre szakvizsgával rendelkező immunológus, infektológus szakorvosaink térítés ellenben végzik.


Segélyszervezetben dolgozom/külföldön karitatív tevékenységet végzek

A magyar emberek segítőkészsége, segíteni akarása eredményeképpen számos egyházi és civil szervezet, mentőszervezet végzi munkáját távoli, egzotikus helyen, a harmadik világ országaiban, járvány vagy katasztrófa sújtotta övezetben. Az ő részükre dolgoztuk ki csoportos szemináriumainkat, utazás előtti és/vagy utáni orvosi szűrővizsgálatainkat. Számukra a misszió céljától függően egyénre szabott védőoltási tervet készítünk.


Foglalkozásom miatt van szükségem védőoltásra

Az élelmiszeripari feldolgozással foglalkozók, kiskorú gyermekek oktatási intézményeiben dolgozók, egészségügyi dolgozók, vízügyi szakemberek, állatgondozók vagy a repülésben dolgozók az átlagnál egyedibb vagy éppen szélesebb körű egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve. A vállalat azon dolgozói, akik gyakran érintkeznek emberekkel, az átlagnál nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Az ő védelmük érdekében többféle lehetőség is adódik, ám ezeket a lehetőségeket sokszor még maguk az orvoskollégák sem ismerik, így nem tudnak mindent megtenni a legszélesebb körű védelem biztosításáért. Közismert, hogy a modern orvostudomány legnagyobb eredménye a védőoltások kifejlesztése, alkalmazása és az általuk elért megelőzés. Több foglalkozási, munkahelyi baleset kapcsán lehet szükség azonnali beavatkozásra, ahol késedelem nélküli aktív immunizálásra van szükség (védőoltás beadása, pl. tetanus, hepatitis B stb., gyógyszeres terápia elindítása).

Az imMed által kínált szűrővizsgálatok, immunológiai tesztek elvégzése nemcsak a munkaadók érdeke, hanem a munkavállalóknak is érdemes azokat elvégeztetni még a munkavállalás kezdete előtt. Sok kártérítési per zajlana másképp, más eredménnyel, ha ezeknek az adatoknak időben birtokában lennénk.


Terhességet tervezek/várandós vagyok/mesterséges megtermékenyítésben veszek részt

A terhesség tervezésénél fontos szempont, hogy a fogantatás ideje előtt mindkét szülő minden jelenleg elérhető védőoltással el legyen látva, hiszen a terhesség alatt egyes fertőző betegségek gyakran igen súlyos kórképet okozhatnak, mely akár magzati ártalommal is járhatnak a szülést követően.

Ha mesterséges megtermékenyítésre készül, gondolkozzon előre. Egyszerű vérvétellel elvégezhető az a vizsgálat, mely kideríti, hogy milyen fertőzéseken esett már át. Az eredmények ismeretében látható, hogy szüksége van-e valamilyen védőoltásra. Ha igen, személyre szabott védőoltási tervet készítünk, ezzel biztosítjuk az édesanya és a leendő magzat védettségét a várható fertőzések ellen.


Daganatos beteg vagyok/immunrendszer szerzett vagy veleszületett gyengeségében szenvedek

A daganatos betegséggel frissen diagnosztizált betegeknél a daganatellenes terápia megkezdése előtt mindenképpen ajánlott laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizni a korábbi fertőző betegségekre vonatkozó átvészeltségi állapotot (szerológiai vizsgálatok), a kórokozó-hordozó állapotot és az immunrendszer sejtes és fehérje-összetevőinek működési képességét, hogy megfelelően tudják megtervezni a daganatellenes kezelést. Ezt követően minden daganatos beteg esetében ajánlott a rutin oltások ismétlése, illetve korábban nem immunizáltak esetén oltási terv elkészítése és — lehetőség szerint — a tervezett oltások beadása a daganatellenes kezelés előtt.

Hogy miért van erre szükség?

A daganatellenes kezelés különböző típusainak (a sugárkezelés, a kemoterápia, különböző biológiai terápiák) mellékhatása lehet a bélflóra részleges, átmeneti tönkretétele, az immunrendszer másodlagos gyengesége, immunhiányos állapotok, amelyek kedveznek lappangó fertőzések újbóli fellángolásának, illetve fogékonnyá teszik a legyengült szervezetet a fertőzésekre.

Milyen betegség esetén várható az immunrendszer csökkent működése — ezáltal fokozott fogékonyság a fertőzésre — , amely a beteggel egy háztartásban élő családtagokat is veszélyezteti?
 • autoimmun betegségek,
 • sokízületi gyulladás,
 • köszvény,
 • pikkelysömör,
 • súlyos veseelégtelenség,
 • dialízissel kezelt betegségek,
 • súlyos májbetegségek (májcirrózis),
 • fertőző májgyulladás.

Az érintettek részére immunológus szakorvosaink egyénre szabott oltási tervet készítenek.


Csoportos foglalást szeretnék

Központunk kedvezményes áron biztosítja csoportok, osztályok, sportcsapatok utazások előtti, egészséggel kapcsolatos együttes konzultációját, felkészítését:

 • 10 fő feletti csoportok esetén csoportos kedvezményt nyújt a konzultációs díjból (10%)
 • 25 fő feletti csoportok esetén kihelyezett csoportos konzultáció a vállalat telephelyén, foglalkozás-egészségügyi rendelőjében
 • Csoportos tanácsadás, betegbiztonsági tanácsok
 • Csoportos szemináriumok külföldi munkavállalók számára
 • Utazás előtti orvosi szűrővizsgálatok, megbeszélések
 • Szervezetre szabott egészségügyi programok
 • Igény esetén utazás utáni orvosi szűrővizsgálatok


Szűrővizsgálatot igénylek
A szűrővizsgálatok során egyetlen egyszerű vérvétellel kideríthető, hogy milyen fertőzéseken esett már át. Az eredmények ismeretében látható, hogy szüksége van-e valamilyen védőoltásra.
A szűrés tünet- és panaszmentes személyek egyszeri vagy inkább időnkénti vizsgálatát jelenti, amit abból a célból végeznek, hogy a még rejtett betegségek fennállásának valószínűségét kizárják, vagy éppen megerősítsék annak valószínűségét. A szűrővizsgálatokról általában elmondható, hogy magukat (legtöbbször) egészségesnek tartó, tünet- és panaszmentes személyek vizsgálata történik.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/19793/lakossagi-szurovizsgalatok-mikor-hol-hogyan
A szűrés tünet- és panaszmentes személyek egyszeri vagy inkább időnkénti vizsgálatát jelenti, amit abból a célból végeznek, hogy a még rejtett betegségek fennállásának valószínűségét kizárják, vagy éppen megerősítsék annak valószínűségét. A szűrővizsgálatokról általában elmondható, hogy magukat (legtöbbször) egészségesnek tartó, tünet- és panaszmentes személyek vizsgálata történik.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/19793/lakossagi-szurovizsgalatok-mikor-hol-hogyan

Kampányoltás érdekel (pl. influenza)

A folyamatosan adható oltások mellett vannak kifejezetten szezonhoz kötött oltástípusok, ilyenek az úgynevezett kampányoltások. Tipikus példa erre az influenza elleni védőoltás. Kampányoltás keretében egy közösség számára rövid időn belül lehet biztosítani a megfelelő védettséget. A kampányoltások során az aktuálisan terjedő vírusokra, az adott időszakra évenként összeállított specifikus oltóanyagok adnak védettséget, így ezek évről-évre is különbözhetnek (például H1N1 elleni védőoltás).