Gyakori kérdések


 • 1. Hogyan foglalhatok időpontot online tanácsadásra?
 • 2. Mikor érdemes jelentkezni utazási/védőoltási tanácsadásra?
 • 3. Melyek azok az országok, ahová az utazás előtt gondoskodnia kell az utasnak valamilyen védőoltás beadatásáról?
 • 4. X országba szeretnék utazni, kérem mondja el nekem telefonon, hogy oda milyen védőoltások kellenek.
 • 5. Mit kell magammal hoznom?
 • 6. Mi történik az első találkozás alkalmával?
 • 7. Kell ezért a szolgáltatásért fizetni?
 • 8. Miből tevődik össze a fizetendő végösszeg?
 • 9. Családdal, párral utazom ugyanaz az úticélunk. A szolgáltatás árai egyénenként árakban, vagy csoportosan értendők?
 • 10. Ki foglalkozik velem, ki adja be a védőoltást?
 • 11. Félek a tűktől, mennyire fájdalmas az oltási folyamat?
 • 12. Mellékhatásokra kell-e számítanom?
 • 13. Pár nap múlva utazom, érdemes még elmennem tanácsadásra, érdemes még oltatnom magam?
 • 14. Nem ismerem az oltottsági múltamat, nem tudom, milyen fertőző betegségeken eshettem át, nincsen oltási dokumentációm. Így ki tudunk indulni valamiből?
 • 15. Várandós vagyok, szoptatok. Biztonságos oltást kapnom?
 • 16. Milyen esetekben tanácsos a nemzetközi oltóközponthoz fordulni?
Az időpontfoglaláshoz mindössze a következő szükséges: egy internetkapcsolattal rendelkező számitógép, okostelefon vagy táblagép.


Szakterület
Az imMed Védőoltási Központ online konzultációs foglalási felületén (https://immed.as.me/konzultaciok) válassza ki az Önt érdeklő szakterületet!

Orvos választás
Amennyiben lehetőség van rá, válassza ki azt az orvost, akivel konzultálni szeretne! Ha nem jelenik meg választási lehetőség, az adott szakterületen minden esetben ugyanazzal az orvossal tud konzultálni. Ha Önnek nincs preferált orvosa, lehetősége van arra, hogy az adott szakterületen a leghamarabb elérhető orvossal beszéljen (válassza a bármelyik elérhető orvos opciót).

Időpontfoglalás
Miután kiválasztotta az önt érdeklő szakterületet és orvost, kérjük válasszon a rendelkezésre álló szabad időpontok közül (év, hó, nap, óra, perc), majd nyomja meg a Tovább gombot.

Adatok megadása
Kérjük adja meg a rendszer által kért adatokat (név, telefonszám, e-mail - kérjük ügyeljen arra, hogy erre az e-mail címre fog érkezni az Ön egyedi konzultációs linkje, mellyel igénybe veheti a szolgáltatást, ezt kezelje bizalmasan). Amennyiben más számára szeretné kérni a számlát, adja meg számlázáshoz szükséges adatait, majd ha rendelkezik kedvezményre jogosító kuponnal, adja meg kuponkódját vagy válassza a fizetés gombot.

Fizetés
A fizetés a Stripe nemzetközi pénzügyi szolgáltató titkosított rendszerén keresztül történik, a tranzakció során pénzügyi adatait (bankkártya száma, lejárati dátuma, CVC kód) Ön csak a Stripe rendszerével osztja meg. A fizetés után megjelenik a megrendelés megerősítése, amely összefoglalja az online konzultációval kapcsolatos adatokat (konzultáció típusa, orvos neve, konzultáció pontos időpontja, a konzultáció igénybe vételéhez szükséges Google Meet link). Ezen adatok ellenőrzése után Önnek lehetősége van arra, hogy törölje/módosítsa időpontját vagy akár foglaljon még egy másik időpontot. A konzultáció időpontját Ön egyetlen gombnyomással hozzáadhatja iCal/Outlook/ Google naptárához is.

E-mail
A sikeres időpontfoglalást követően Ön e-mailben visszaigazolást kap a foglalás részleteiről. Az online konzultáció előtt 24 órával pedig e-mailben értesítést kap a konzultációval kapcsolatos információkról, a csatlakozási linkről stb.

Online konzultáció
Önnek nincs más dolga, mint a konzultációhoz szükséges linkre való kattintással megkezdeni a konzultációt. A konzultáció során Ön eldöntheti, hogy csak audió vagy audió és videóhívást szeretne igénybe venni orvosunkkal. Javasoljuk, hogy a megadott időpont előtt körülbelül 5 perccel hamarabb kezdjen el csatlakozni, hogy a konzultáció kezdetén el tudják kezdeni a beszélgetést. Technikai probléma esetén az Ön által megadott telefonszámon felvesszük Önnel a kapcsolatot.
Utazás előtt legalább 4-6 héttel.
Európa, Észak-Amerika, Ausztrália kivételével, melyek összességében biztonságos térségnek mondhatók, az összes többi ország esetén utazás előtt mindenképpen érdeklõdni kell a szükséges védőoltások felől. Ugyanakkor ezeken is kontinenseken is a tervezett tevékenységtől függ az oltási ajánlás (pl. vadászat, természetjárás, fesztiválokon való részvétel, karitatív tevékenység, aktuális helyi járványok, speciális betegcsoport).

Meg kell azonban jegyezni, hogy az Egyesült Államokba, Kanadába tanulmányi célból utazóknak, illetve az Egyesült Államokba letelepedési vízumot igénylőknek kötelezően kell igazolni bizonyos védőoltások meglétét a Nemzetközi Oltási Bizonyítvány segítségével, amit szintén a Nemzetközi Oltóhelyeken állítanak ki. 
Telefonon előjegyzés kérhető oltási tanácsadásra, mely a weboldalon feltüntetett napokon működik. Az előjegyzési időpontot nem szakemberrel egyezteti az oltandó személy. Ezenfelül a kötelező, illetve javasolt oltások számos tényezőtől függenek: utazási cél, tartózkodás hossza, tartózkodás célja és főbb tevékenységek, az utazó kora, korábbi oltásai, alapbetegségek, rendszeresen szedett gyógyszerek stb. Tehát a célzott kérdésre nem kap azonnali választ az érdeklődő.
Krónikus alapbetegség, közelmúltban lezajlott nagyobb műtét, ismert immunhiány, immunszupresszív kezelés, daganatos betegség esetén orvosi dokumentáció, valamint aktuális gyógyszerlista bemutatása.

Korábbi védőoltási dokumentáció (kiskönyv vagy Nemzetközi oltási bizonyítvány)
Adatfelvétel utazással kapcsolatban, korábbi betegségekre vonatkozó anamnézis, korábbi oltások áttekintése, az aktuális utazásra vonatkozó kötelező, illetve javasolt oltások listájának összeállítása, egyéb javaslatok, szükség esetén fizikális vizsgálat, olthatóság megállapítása, lehetséges oltási reakciók felsorolása, oltási beleegyező aláírása, oltóanyagok előkészítése, beoltás, korai megfigyelés.

(Kb. 40-50 perc)

Több részoltást igénylő oltási sorozat esetén oltási napló összeállítása, időpontok egyeztetése.

Részoltás alkalmával a találkozás az oltás beadására és megfigyelésre korlátozódik.

(Kb. 35 perc)
A rendelésen elérhető oltásokat és a azok beadását a utazó igényli, nem tartoznak a kötelező kampányoltások közé, tehát fizetős szolgáltatásként működünk.
Alapdíj/tanácsadási díj, beoltási díj, oltóanyag ára; szükség esetén: az oltási dokumentáció kiállítási díja, vizsgálati díj laboratóriumi minták levétele, feldolgozása, kiértékelése.
Természetesen egyénenkénti árakról beszélünk, a család minden tagjával külön foglalkozunk.

Legalább három személy tanácsadási kérelme esetén csoportos kedvezmény igényelhető.
A tanácsadás, vizsgálat, oltóanyag beadása infektológus, immunológus szakorvosok által történik.
Az oltóanyagok mennyisége általában 0,5 — 1 ml, előretöltött fecskendőben, hozzáadott rövid, izomba vagy bőr alá beadásra alkalmas tűvel ellátva. Az oltóanyag szobahőre való felmelegítés után kerül beadásra. A folyamat minimális fájdalommal jár, vérzés nem jellemző.
A lehetséges oltási reakciók gyakoriság szerint vannak a leiratban kategorizálva, ezek mindegyike a beadás előtt felolvasásra kerül. Általánosságban az oltottaink többsége semmilyen oltási reakciót nem tapasztal, ha mégis, akkor a hőemelkedés, láz, általános rossz közérzet, levertség, „nehéz” kar érzése a leggyakoribb. Oltásokkal kapcsolatos fokozott averzió, korábban már dokumentált súlyosabb oltási reakció esetén egyénre szabottan mérlegelni kell a nyereséget és a lehetséges kockázatot.
Szintén több tényezőtől függ; a legtöbb oltás védőhatása 7-28 nap alatt alakul ki. Amennyiben az elutazás hamarabb megtörténik, a teljes védettség kialakulásáig az áthidaláshoz praktikus tanácsokkal tudunk szolgálni.
Természetesen igen. Szerológiai tesztek, részletes anamnézis és önmagában az életkor is utalhat egyes betegségek átvészeltségére, illetve oltottsági státuszra.

Az olyan oltások, amelyek nem megölt, csak legyengített vírusokat tartalmaznak — pl. sárgaláz, japán B-típusú agyvelőgyulladás, inaktivált járványos gyermekbénulás oltóanyaga, bárányhimlő, mumpsz, rózsahimlő — nem biztonságosak terhességben, és csak egyéni mérlegelést követően adhatók, melyben oltóorvosaink segítségére lesznek. Azonban ebben az időszakban is biztonsággal adhatók az elölt kórokozókat tartalmazó készítmények.

A szoptatás ideje alatt azonban mindkét típusú oltóanyag biztonsággal adható.
 • külföldi utazás/hosszas tartózkodás esetén
 • tanulmányút, cserediákprogram esetén
 • utazás és külföldi munkavállalás esetén
 • karitatív tevékenységgel kapcsolatos utazás esetén
 • ha extrém magas/alacsony hőmérsékletű térségbe utazik
 • ha sportolás céljából utazik
 • ha felfedezési céllal utazik
 • ha vadászat céljából utazik
 • ha járvány sújtotta területre utazik
 • ha várandós
 • ha immunbeteg
 • ha véralvadásgátló szereket szed
 • ha súlyos alapbetegsége van (pl: léphiány esetén)
 • ha gyermekének szeretne védőoltást